Tvůrčí rezidence

Viktor Vejvoda, ESAC 2014 Eliška Perglerová, ESAC 2014 Diana Winklerová, ESAC 2012 Michal Kindernay, ESAC 2011 Veronika Přikrylová, ESAC 2015 Dominika Hádělová, ESAC 2016 Markéta Mráčková a Barbora Šimonová, ESAC 2014 Lukáš Hájek, ESAC 2010 Marta Fišerová, Bukurešť 2014 Kateřina Kučerová a Petra Lelláková, ESAC 2015

Mexico City

Výtvarné umění Aktualizováno 11. 8. 2016

Na základě vzájemné dohody Divadelního ústavu s mexickou organizací FONCA (Národní fond pro kulturu a umění) se v roce 2006 již podruhé uskutečnil projekt výměnných rezidenčních pobytů s Mexikem, který by měl pokračovat i v budoucích letech.

Více informací: http://fonca.conaculta.gob.mx

Odborná komise ve složení Dana Recmanová, Dušan Brozman, Vít Havránek, Jan Šerých, Tomáš Vaněk a David Kulhánek vybrala z dvaceti přihlášených umělců šest kandidátů zastupujících spektrum výtvarných oborů: malba (Josef Bolf), fotografie (Alena Kotzmanová, Jiří Thýn) a konceptuální umění (Isabela Grosseová, Barbora Klímová a Sylvie Vondřejcová). Mexická strana z této skupiny vybrala Isabelu Grosseovou, která působila v prosinci 2006 a v lednu 2007 na Škole pro malířství, sochařství a rytinu Esmeralda v Mexico City.

Recipročně absolvovala dvouměsíční stáž (4. září až 31. října 2006) v Praze (Otevřené ateliéry) mladá mexická scénografka Vanessa Hernández, vybraná českou odbornou komisí (Sodja Lotker, Tatjana Langášková, Helena Albertová a Eva Žáková).

 

Institut umění, ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním fondem pro kulturu a umění v Mexiku (FONCA), vypsal výběrové řízení na dvouměsíční tvůrčí pobyt v Národním centru umění (CENART) v Mexico City v období září až prosinec 2006.

O rezidenční pobyt mohou zažádat výtvarní umělci s ukončeným studiem a praxí, kteří mají trvalý pobyt nebo pracují v České republice. Předpokladem je dobrá znalost angličtiny (v ideálním případě španělštiny). Stipendistovi budou hrazeny cestovní náklady, pobyt a stipendium ve výši 50 000 Kč.

Termín uzávěrky pro zaslání žádosti byl 30. dubna 2006.