Tvůrčí rezidence

Barbora Švarcová, ESAC 2012 Jan Žalio, ESAC 2013 Petr Dub, ESAC 2009 Lukáš Hájek, ESAC 2010 Kateřina Kučerová a Petra Lelláková, ESAC 2015 Karolína Heřmánková, ESAC 2008 Libor Svoboda, Taipei 2012 Ivan Svoboda, Bukurešť 2013 Roman Štětina, ESAC 2012 Apolena Vanišová, ESAC 2016

BE Festival (Birmingham European Festival)

DivadloPerforming ArtsTanec Aktualizováno 8. 7. 2016

Open call pro české režiséry/choreografy – BE Festival Residency
BE Festival (Birmingham European Festival) se koná každoročně v červnu v The Birmingham Repertory Theatre. Každý rok tento odvážný a inovativní program divadla, tance, komedie, cirkusu, hudby, vizuálního a divadelního umění posouvá hranice a přeměňuje tak spíše utajované zákulisí líheň kreativity a rozmanitosti. S BE Festivalem je spojená i spousta dalších doprovodných programů.

Díky podpoře Divadelního ústavu – Institutu umění, jeho programu tvůrčích rezidencí a Českému centru v Londýně nabízí BE Festival tří-týdenní rezidenci pro divadelního režiséra/choreografa s českým občanstvím, který žije a pracuje v České republice. Náplň rezidence bude tvůrčí pobyt v rámci BE Festival v Birminghamu v období 10. – 22. února 2016,  s navazujícícm týdenním pobytem v Londýně.

Projekt:
BE FESTIVAL hledá českého umělce, který bude spolupracovat s dalším umělcem ze Spojeného království v rámci společného projektu. Budou pracovat s mladými lidmi ze sociálně vyloučených komunit ve věku 14-19 let na vytvoření představení v období 10. – 22. února 2016.
Workshopy a představení se budou konat v mac Birmingham, jednom z předních uměleckých center ve Velké Británii.
Pro řadu těchto mladých lidí je angličtina druhým jazykem a někteří z nich pobývají ve Velké Británii jen dočasně.  S vytipováním účastníků pomáhá BE festivalu několik místních neziskových organizací. Je možné, že se někteří z nich budou v době projektu potýkat s různými zásadními životními problémy, jako například žádosti o azyl, bezdomovectví nebo problémy mladistvých matek.

PRO VYBRANÉHO REŽISÉRA ČI CHOREOGRAFA JE K DISPOZICI:
• Dvoutýdenní rezidence v Birminghamu a týdenní residence v Londýně, včetně jedné zpáteční letenky (Praha – Birmingham a Birmingham – Londýn, cestovného mezi Londýnem a Birminghamem a finančních prostředků na jídlo/stravné a materiály;
• Jednolůžkový pokoj s přístupem ke společné kuchyni, poskytnutý od BE Festivalu;
• Možnost vytvoření nového díla ve spolupráci s britským umělcem.
• Příležitost zapojit se do umělecké scény ve Velké Británii

POŽADAVKY:
• Občan České republiky, který aktuálně žije a tvoří v České republice;
• hledání příležitosti pro rozvoj praktických dovedností a nápadů pro současnou práci;
• velmi dobrá znalost angličtiny;
• v přihlášce vysvětlete, jaké máte zkušenosti z praxe, zejména s mladými lidmi ve věku 14 až 19 let;
• schopnost vysvětlit, jaký přínos pro Vás může mít zkušenost s tímto projektem;
• vysvětlete, jak zajistíte, že proces spolupráce s účastníky bude probíhat tak, aby se mohli zapojit všichni.

POSTUP PŘI PODÁVÁNÍ ŽÁDOSTI:
Žadatel by měl předložit:
Vyplněnou žádost v angličtině (viz poslední strana tohoto dokumentu) a přílohy
Příloha 1: Životopis s podrobným popisem projektů, představení, workshopů a rezidencí z poslední doby
Příloha 2: Alespoň 3 videonahrávky předešlých projektů
Příloha 3: Kontaktní údaje jednoho garanta.
Prosím předkládejte pouze elektronické verze výše uvedených dokumentů a zašlete je na emailovou adresu: rezidence@institutumeni.cz

Termín pro podání žádostí je:  2. 11. 2015 18.00 GMT

O “BE FESTIVAL”
BE Festival přináší do Birminghamu to nejlepší, co se za poslední dobu urodilo na poli divadelního a vizuálního umění. Srdcem celoroční činnosti BE Festivalu je touha “překračovat hranice” (kulturní, sociální, jazykové, umělecké) a vychovávat nové talenty.
BE Festival C.I.C. je organizace, založená právě v Birminghamu, která od roku 2010 každoročně pořádá “BE FESTIVAL” – a od roku 2011 i každoroční turné “Best of BE”. Formát festivalu je jedinečný v tom, že každý večer se uvedou čtyři půlhodinová představení od čtyř různých souborů, a pořádá se společná večeře pro umělce a publikum, kteří tak získají příležitost se spolu setkat a popovídat si. Právě spontánní dialog mezi performery a publikem a celková uvolněná atmosféra činí BE FESTIVAL v rámci britského kontextu tak inovativním.  Jedním z hlavních doprovodných programů festivalu je celoroční projekt BE Next, který umožňuje mladým lidem z různých komunit se zájmem o umění, rozvíjet nové schopnosti a vytvářet a vykonávat svou vlastní práci.
http://befestival.org

INSTITUT UMĚNÍ – DIVADELNÍ ÚSTAV A JEHO RESIDENČNÍ PROGRAM
IDU nabízí Program tvůrčích rezidencí, který spočívá v koordinaci a zajištění rezidenčních pobytů umělcům. Tento program běží již od roku 2004 a je navržen tak, aby zviditelňoval mezinárodní spolupráci a komunikaci a hlavně poskytoval umělcům čas a prostor pro vytváření nových děl. Poskytuje také českým umělcům vycestovat za hranice, zatímco zahraničním umělcům na české půdě se snaží pomoci poskytováním místních kontaktů.
Projekt výměnných tvůrčích pobytů usiluje o zapojení českých autorů do mezinárodní komunikace v nejrůznějších uměleckých oborech. Vedle vysílání českých umělců do zahraničí se Institut umění zároveň stará o přijímané umělce včetně zajištění kontaktů na české umělecké scéně. Jako zprostředkovatel, se Institut umění snaží aktivně hledat partnery pro dlouhodobé spolupráce, jak v České republice, tak v zahraničí. Dále Institut umění vyhlašuje residenční open cally, pořádá workshopy a zajišťuje servis českým i zahraničním účastníkům. V letech 2004-2014 proběhlo více než 200 residenčních pobytů, na nichž se podílelo 176 českých a zahraničních umělců.
http://www.culturenet.cz/rezidence/

O ČESKÉM CENTRU V LONDÝNĚ
Posláním Českého centra je aktivně propagovat Českou republiku a prezentovat českou kulturu ve Spojeném království. Jeho aktivity zahrnují výtvarné a dramatické umění, film, literaturu, hudbu, architekturu, design a módu. České centrum pořádá své vlastní akce, ale nabízí také podporu ostatním uskupením, které ve Spojeném království pořádají akce vztahující se k České republice.
Centrum také usiluje o zlepšení kulturních vztahů mezi Spojeným královstvím a Českou republikou a podporuje kurátorské pobyty, mediální exkurze a umělecké rezidence.
České centrum v Londýně se otevřelo v roce 1993 a je nepolitickou organizací podporovanou Ministerstvem zahraničních věcí České republiky. Patří do celosvětové sítě 21 Českých center, které působí v 19 zemích a třech světadílech.
www.czechcentre.org.uk