Tvůrčí rezidence

Martin Krajc, ESAC 2011 Nika Kupyrová, ESAC 2010 Ladislava Gažiová+Alexey Klyuykov, Bukurešť 2013 Václav Kopecký, ESAC 2012 Veronika Přikrylová, ESAC 2015 Apolena Vanišová, ESAC 2016 Jana Kasalová, ESAC 2009 Pavel Sterec, Bukurešť 2012 Vilém Novák, ESAC 2010 Karolína Mikesková, ESAC 2015

Bluecoat (Liverpool)

Výzva – umělecká a kurátorská rezidence

KurátorstvíLiteraturaVýtvarné umění Aktualizováno 10. 1. 2021

Nabídka pro umělce, kurátory a spisovatele z České republiky

Za podpory Institutu umění – Divadelního ústavu a Českého centra v Londýně

29. října – 29. listopadu 2019
Přihlášky do: 20. září 2019

Institut umění – Divadelní ústav a České centrum v Londýně nabízejí plně financovanou rezidenci v uměleckém centru Bluecoat v Liverpoolu od 29. října do 29. listopadu 2019 pro umělce, kurátory nebo teoretiky se sídlem v České republice. Rezidence představuje příležitost pro profesní rozvoj, uměleckou výměnu a experimentování.

REZIDENCE ZAHRNUJE:

  • Studio v prostorách Bluecoat v centru Liverpoolu
  • Možnost výstavy ve formátu otevřeného studia nebo jiné formy veřejné akce (performance, přednáška) v Bluecoat
  • Soukromé ubytování v centru Liverpoolu
  • Zpáteční letenku Economy třídou z bydliště umělce do Liverpoolu
  • Podporu a asistenci od týmu Bluecoat (kurátora Bluecoat Adama Smythe a vedoucí programu Marie-Anne McQuay)
  • Příležitosti k setkávání se s umělci, kurátory, akademiky, spisovateli, hudebníky a performery na Severozápadě Velké Británie
  • Diety ve výši 400 GBP
  • Honorář ve výši 750 GBP

 

POŽADAVKY

Pozici nabízíme umělcům a kurátorům současného výtvarného umění a teoretikům, jejichž práce se současného výtvarného umění týká. Přihlášky mohou podávat umělci, teoretici a kurátoři v jakékoli fázi kariéry. Uchazeči by měli vzít v potaz, že rezidence je zaměřená na výzkum a rozvoj; pozice dává možnost prohloubit své stávající umělecké dovednosti, posunout kreativní činnost novým směrem a vytvořit si kontakty z oboru v Liverpoolu. S ohledem na výše zmíněné by uchazeči měli předložit návrh projektu, který demonstruje jejich specifické umělecké či výzkumné zájmy a záměry pro rezidenci v Bluecoat.

Zájemci o místo by měli mít alespoň mírně pokročilý stupeň mluvené angličtiny a nemělo by jim činit potíže zapojit se do hovoru a diskutovat o umění v anglickém jazyce.

Tato nabídka platí pouze pro kurátory, spisovatele a umělce sídlící v České republice.

 

O BLUECOAT

Bluecoat je liverpoolské centrum současného umění. Podporuje a prezentuje výtvarné umění, hudbu, tanec, živé umění a literaturu, ale i postupy stojící na pomezí těchto kategorií.

V uplynulých letech se v programu galerie Bluecoat představilo několik předních anglických a mezinárodních umělců. Významné samostatné expozice zde vytvořili například William Kentridge, Niamh O’Malley a Keith Piper. Galerie také spolupracovala na rozsáhlé putovní výstavě s umělci/kurátory jako je Mark Leckey nebo se zúčastnila projektu Bloomberg New Contemporaries podporujícím začínající umělce. Dále také vystavila solové projekty Melissy Gordon a Adhama Faramawye. Současně se Bluecoat snaží zapojit i obecenstvo ze sociálně slabších komunit, od lidí trpících stařeckou demencí po rodiny ze znevýhodněných pozic. S pomocí umělců, kteří jsou pro program klíčoví, poté galerie výsledky prezentuje na příležitostných výstavách probíhajících paralelně se standardním programem.

Bluecoat je domovem kreativní komunity umělců, tanečníků, kurátorů, spisovatelů a hudebníků; stálých i kočovných umělců. Také poskytuje přístup k technice Screen Printing a do studií Intaglio.

 

Pro další informace navštivte:

Webovou stránku: http://www.thebluecoat.org.uk/
Twitter: @theBluecoat
Instagram: @the_bluecoat

 

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

Umělci budou vybráni na základě řádně vyplněné přihlášky. Rozhodnutí provede výběrová komise, ve které zasedne: Adam Smythe (kurátor, Bluecoat), Marie-Anne McQuay (Vedoucí programu, Bluecoat), Markéta Černá (manažerka rezidencí,  Arts and Theatre Institute) a Renata Clark (ředitelka, Czech Centre London).  Vybraný umělec obdrží oznámení do 27. září 2019.

 

PŘIHLÁŠKY

Akceptujeme pouze přihlášky v digitální podobě. Upozorňujeme, že maximální datový objem je 10MB na každý nám zaslaný email.

K přihlášení využijte přiložený formulář, který uložte ve formátu PDF. Každá přihláška by také měla obsahovat následující materiály ve formě JEDNOHO samostatného PDF:

  1. Životopis popisující nedávné sólové i skupinové výstavy, workshopy a rezidence
  2. Jakoukoliv relevantní dokumentaci (např. články, pojednání o práci, výstavách, publikacích atd.)
  3. Obrazový materiál – nahrajte prosím maximálně 10 fotografií vaší nedávné práce v dobré kvalitě. Ke každému obrázku přiřaďte název a krátký popisek.
  4. Videa/filmy – doporučujeme zaslat odkaz na vlastní webové stránky nebo portál Vimeo, Youtube apod. Prosíme, nezasílejte video soubory (pouze odkazy).

 

Prosíme zaslat všechny soubory ve formátu PDF.

Uzávěrka přihlášek: 20. září 2019

 PŘIHLÁŠKY ZASÍLEJTE E-MAILEM NA ADRESU: submissions@thebluecoat.org.uk